Vedligehold og beskyttelse af dit udendørs træværk, er en vigtig opgave at få gjort.
Gør du det rigtigt fra begyndelsen, er du sikret træværk der holder. Ved udendørs træbehandling taler vi om lodrette træflader som facader, carporte, skure, gavle, døre osv.
Tiden mellem hver behandling af træet, kommer an på flere faktorer.
Mængden af sol, hvilken type træbeskyttelse du bruger, hvor grundig du er inden du påfører træbeskyttelse og træets tilstand, er alt sammen med til at bestemme behovet for træbeskyttelsen.
Vi har lavet en række guides, som kan hjælpe dig med korrekt behandling og maling af andet træværk:
- Maling af udendørs trævinduer
- Maling af udendørs træværk
- Oliering af træterrasse
- Behandling af ædeltræ
- Pleje af træhavemøbler
Det bedste tidspunkt at male eller påføre træbeskyttelse på sit træværk, er i sensommeren, omkring august/september. Det skyldes at træværket har fået lov til at tørre i løbet af foråret og sommeren og derfor har den ønskede fugtighed. Undgå at påføre træbeskyttelsen i direkte sollys, da det ikke trænger ordentligt ind i træet.
Den optimale temperatur ligger på 10-25 °C, hvor træet ikke har en fugtighed der overstiger 15 %.
Forberedelse af træværket
Forudsætningen for en succesfuld udendørs træbehandling, er en bæredygtig bund. Det vil sige, at træværket skal være slebet rent for malingrester, det skal renses og grundes for eventuelle alger og svampe. Du kan enten bruge en stiv børste eller benytte en højtryksrenser.
Start altid med at rengøre overfladen, enten med stiv børste og rengøringsmiddel til træ eller brug en højtryksrenser. Du skal sørge for at fjerne alt smuds, alger og løstsiddende maling. Træbehandler man uden at vaske træet først, risikerer man at indkapsle det aktive pollen, alger eller andet smuds, hvilket kan medføre grimme pletter og nedbrydning af træet.
Når det er rengjort, så anbefales det at få slebet træet. En jævn overflade, sikrer at træbeskyttelsen trænger ordentligt ind.
Herefter anbefaler vi, at du bruger en GORI udendørs grunder, for at give det bedste grundlag for træbeskyttelsen. Uanset om det er nyt eller gammelt træværk, så hjælper grunderen med at beskytte mod råd og svamp og giver et bedre grundlag for træbeskyttelsen.
Træværket skal desuden være helt tørt på overfladen, før du begynder at påføre træbeskyttelse. Selve træbehandlingen foregår bedst med pensel, da den når ned i træets strukturer, og efter en god forberedelse er det blot at stryge løs.
Valg af træbeskyttelse
Om du træbehandler med træolie, laserende (gennemsigtigt) eller heldækkende træbeskyttelse afhænger af flere faktorer – det kan bl.a. være en smagssag.
Med træolien og den transparante træbeskyttelse bevarer du træets naturlige udseende. Men det er ikke så holdbart, som heldækkende træbeskyttelse og der skal behandles hyppigere.
Den heldækkende træbeskyttelse er en maling, der dækker træets strukturer og udseende, men er den mest langsigtede løsning og den der giver bedst beskyttelse.
Vandbaseret eller oliebaseret træbeskyttelse
Når du skal vælge mellem disse typer GORI træbeskyttelse, så er der flere overvejelser, som du skal gå igennem, før du vælger. Det er heldigvis ikke så besværligt at vælge, da der er klare retningslinjer.
Den allerførste retningslinje:
Du kan ikke benytte oliebaseret træbeskyttelse, oven på vandbaseret træbeskyttelse. Så det er enormt vigtigt, at du kender til den tidligere behandling. Omvendt kan du godt bruge vandbaseret træbeskyttelse, oven på tidligere oliebehandlet træværk.
Er træværket nyt eller godt vedligeholdt, så vil det være bedst at vælge en vandbaseret træbeskyttelse, da det giver en god, langvarig beskyttelse. Det trænger ikke ind i træet, men danner en beskyttende hinde og tillader træet at ånde og du undgår derved fugtskader og skimmeldannelse.
Derudover er den vandbaserede træbeskyttelse mere miljøvenlig.
Har træværket en ringe eller slidt tilstand, så er det bedst at benytte en oliebaseret træbeskyttelse. Det trænger nemlig dybere ind i træet og beskytter derved også indefra og forhindrer fugt i at trænge ind. Oliebaseret træbeskyttelse er oftest også transparent og klar, som fremhæver træets farve og struktur.
Ved en inspektion af træværket, kan du hurtigt se om der er mange revner og sprækker, tegn på insektangreb eller misfarvninger. Ud fra dette, kan du oftest vurdere tilstanden af træværket.
Heldækkende træbeskyttelse
En heldækkende træbeskyttelse, er en maling, som helt dækker træets overflade og derved skjuler årerne og træets naturlige farve og struktur. Den kan kun bruges på udendørs træværk. Man bør ikke på benytte heldækkende træbeskyttelse til sin træterrasse. I stedet bør du oliere din træterrasse.
Med heldækkende træbeskyttelse, hvor træværket bliver godt forberedt, så kan du forvente en levetid på mange år. Men det kræver at træværket er godt vedligeholdt og du forbereder træet bedst muligt.
Træbeskyttelse til trykimpræneret træ
Når du enten maler, grunder eller benytter træbeskyttelse til trykimprængeret træ, så er det vigtigt at træet er tørt. Nogle kilder fortæller, at man bør vente 6-12 måneder før man grunder eller maler træet, mens andre fortæller det kun er 3-4 uger.
Men ventetiden er ikke den betydende faktor. Hvis blot fugtigheden på træet ikke overstiger 15 %, så kan du roligt gå i gang med at behandle træet. Benyt en fugtmåler, for sikre dig, at den ikke overstiger dette niveau.
Ligesom med behandling af alt andet træ, så er det vigtigt at du bruger en udendørs grunder til træ, før du påfører maling eller træbeskyttelse. Det anbefales at du benytter en diffusionsåben maling eller en vandbaseret træbeskyttelse, for at lade træet ånde og kan derved afgive fugt.