Om du skal have malet eller opsat væv eller filt på din gipsvæg, så er det en rigtig god ide at give en fuldspartling af gipsvæggen. Det sikrer dig et ensartet og bedre resultat, da væven og filten også sætter sig meget bedre fast, hvis overfladen er helt glat.
Har du huller i gipsvæg? Læs vores guide om hvordan du reparerer eller lapper huller i gipsvægge.
Følg vores guide til hvordan du selv kan spartle din gipsvæg, så sikrer du dig det resultat du ønsker.
Sådan spartler du en gipsvæg
Når du skal fuldspartle din gipsvæg, så er det vigtigt at det gøres korrekt, så du får en jævn og glat overflade. Det gør arbejdet meget nemmere og resultatet bliver bedre, hvis du enten skal male direkte på væggen, eller du skal opsætte filt, væv m.m.
For at komme godt i gang med opgaven, så skal du bruge følgende værktøjer og materialer:
- En bred og nogle smalle spartler
- En girafsliber eller vægsliber med sandpapir, korn 120-180
- Papirremser til eventuelle samlinger
- Grunder
- Støvmaske
- Spartelmasse
Når gipsvæggen er fastgjort og stabil, så skal væggen rengøres for støv og andet snavs, før du begynder at spartle. Når du rengører og sliber væggen, så anbefaler vi at du benytter en støvmaske og beskyttelsesbriller.
Efter rengøringen er det i gang med at spartle væggen. Har du samlinger i væggen, så skal du spartle forsænkningerne mellem gipspladerne. Tryk spartelmassen godt ind i mellemrummene mellem pladerne.
Mens spartlen stadig er fugtig, skal du påsætte spartelpapir på samlingerne og trykke det godt ind med en lille spartel, så det sætter sig godt fast. Det hjælper med at armere gipspladesamlingerne og giver et bedre resultat. Mens spartlen stadig er fugtig, skal du påføre endnu et lag ovenpå papiret, for at sikre, at spartelpapiret bliver en del af strukturen.
Du kan i samme omgang også få spartlet eventuelle skruehuller eller andre mindre huller.
Når spartlen på papirstrimlen og de mindre huller er tørret, typisk efter 24 timer, så er det tid til at pålægge det næste lag. Her skal du bruge en bred spartel, 30-45 cm i bredden, og fordele godt med spartelmasse. Sørg for at spartelmassen er fordel jævnt over hele overfladen.
Vent igen til at spartlen tørrer helt. Du kan typisk se på produkbeskrivelsen, hvor lang tid det tager om at tørre. Efter tørring, så kan du vælge at slibe hele væggen let med fint sandpapir, gerne korn 120-180, for at sikre en jævn og fin overflade. Fjern slibestøvet, enten med en støvsuger eller en tør klud. Det er dog ikke nødvendigt at slibe mellem lagene.
Tilføj eventuelt et sidste, tyndt lag, for at sikre en jævn overflade. Forhåbentlig så har du på nuværende tidspunkt, et tilfredsstillende resultat.
Nu er det tid til at grunde gipsvæggen, før du maler eller påfører tapesering. Det sørger for at maling eller tapesering sætter sig bedre og derved giver et bedre resultat.
Se en kort videoguide, til hvordan du spartler mellem gipspladerne, så du får et jævnt og ensartet resultat.