Behandling af ædeltræ

Sådan behandler du dit ædeltræ

Du starter med at rengøre overfladen på dit ædeltræ. Brug gerne en børste og et rengøringsmiddel der er designet til at kunne benyttes på træværk.  

Er der belægning på træets overflade, brug da en belægningsfjerner, for at opnå det bedste resultat. Læs gerne produktbeskrivelsen, for at sikre den korrekte fremgangsmåde. 

Der er ikke behov for at grunde træet, da ædeltræet er hårdt og naturligt fyldt med olier. Her er lærketræ dog undtaget og det anbefales kraftigt, at du grunder lærketræ, før du oliebehandler det. 

Er træets fugtighed omkring 12-18 % og temperaturen er mindst 5°C, så er det klar til at blive påført GORI ædeltræolie. Påfør olien med en pensel, vent 15 minutter og fjern det overskydende olie med en fnugfri klud. Husk at benytte en pensel, som tillader dig at komme ind i de små sprækker og mellemrum, så du får påført olie på hele overfladen. 

Kan træet stadig suge olie efter 12 timer, så kan du sagtens påføre et lag mere, for at give den sidste finish. 

Generelt om ædeltræ

Der findes mange forskellige typer af ædeltræ, som vi bruger til alt fra møbler, til hele huse. 
I denne guide kommer vi ind på behandlingen af de typiske sorter af ædeltræ, som vi benytter:
Teak-, mahogni-, ceder- og lærketræ.

De forskellige sorter af ædeltræ kræver forskellig behandling: For at opnå de bedste resultater, er det vigtigt at du kender den præcise træsort, som du ønsker at behandle. 

Vi kommer i denne guide til at dække behandlingen af ædeltræ udendørs, pånær som terrasse. Vi har skrevet en fyldestgørende guide, til hvordan du behandler en træterrasse.

Mahogni

Mahognitræ er kendetegnet for dens flotte, mørke, rødbrune farve og gode styrke og holdbarhed. Træsorten er særdeles modstandsdygtig overfor råd og insektangreb. 

Mahognitræ kræver oliebehandling for at fremhæve træets naturlige farve og struktur og kræver ekstra opmærksomhed. Det kræver typisk behandling hvert 6. måned, mens det efter at have aldret, kræver behandling årligt. 

Cedertræ

Cedertræ har en naturligt lys, rødlig eller rødbrun farve. Træet er særdeles stærk overfor råd og skimmelsvamp, samt naturligt stærk over UV-stråler, hvilket gør træet til et godt valg til udendørs træværk. 

Denne sort kræver specialolie til cedertræ for at fremhæve dens farve. Dog kræver den ikke jævnlig behandling, da sorten er naturligt modstandsdygtig. 

Lærketræ

Lærketræ har en flot, lys farve, som der med tiden patinerer og får derfor en svag, grålig farve. Træet er særdeles hårdt og modstandsdygtig overfor skimmelsvamp og råd. 

Denne træsort kræver lidt ekstra behandling, sammenlignet med de andre træsorter. 
I modsætning til de andre træsorter, så inden behandling anbefales det at bruge en grunder til lærketræ. Derudover kræver det hyppigere pleje, gerne 1-2 gange årligt. Det skal desuden behandles med speciel lærketræolie, efter at det er blevet grundet, for at bevare og fremhæve dens flotte, lyse farve. 

Teaktræ

Teaktræ er kendetegnet af dens gyldenbrune farve. Træet er solidt og modstandsdygtig overfor vind og vejr, isærdeleshed mod råd. Det gør teaktræ til et ideelt valg til udendørs havemøbler og træværk. 

Teaktræ kræver oliebehandling, gerne specifikt lavet til teaktræ. Det trænger dybt ind i træet og giver en god, naturlig beskyttelse. Det kræver regelmæssig behandling, hvis man gerne vil beholde dens flotte farve og glød.